Eric Sahlström-stipendiet

Välkommen att söka Eric Sahlström-stipendiet 2022!
Stipendiet består av en eftertraktad plats på fiol- och nyckelharpskursen på Ekebyholms slott i Uppland. Kursen startades 1976 av Eric Sahlström och Gösta Sandström och ges veckan efter midsommar.

Eric Sahlströms Minnesfond har sedan 1990 delat ut 108 stipendier till unga spelmän. Förutom kursplatsen är det en stor ära att bli utsedd till "Sahlströmstipendiat".

Kursplatserna på Ekebyholm är mycket eftertraktade och spelmän i alla åldrar ser fram mot den inspirerande, lärorika och roliga veckan i juni som många återkommer till år efter år. Som deltagare får du undervisning både enskilt och i grupp av erkänt skickliga spelmän. Spelglädjen är hög och det hörs musik dygnet runt i slottets alla vrår! Spelkursen på Ekebyholms slott arrangeras av Studieförbundet Bilda. Du kan läsa mer om kursen på deras webbsida.


Stipendiater 2013. Fr v: Wilhelm Thunberg, Clara Arvidsson, Christian Billström (stipendiat 2012), Julia Frölich och Albin Karlsson. Foto: Esbjörn Hogmark

Sommaren 2022 planeras för en fysisk kurs på plats på Ekebyholms slott. Anpassningar på grund av pandemin kommer att göras för att kunna erbjuda en trygg och säker låtkurs. Kursen kan komma att bli digital, beroende på hur läget utvecklar sig.

För att söka stipendiet ska du vara mellan 13–20 år och spela nyckelharpa eller fiol. Ansök genom att spela in två valfria låtar (solo) och skicka in ljudfiler (mp3- eller mp4), och ge en kort beskrivning av dig själv. Ange namn, ålder, adress, telefonnummer och e-postadress och sänd in din ansökan senast 30 april till:

Eric Sahlströms Minnesfond
att. Lars Lindkvist
Brygguddsslingan 17
197 91  BRO

Du kan också  maila din ansökan till: lars.spelman@gmail.com
För mer information, kontakta Lars Lindkvist, 08–580 316 21 eller Sonia Sahlström-Larsson, 018–14 14 80.

Om Ekebyholmskursen

Ekebyholmskursen är en etablerad och mycket uppskattad spelkurs i Uppland som 2022 ges för 46:e året i rad! Datum: 26 juni – 30 juni. Läs mer om kursen på Bildas webbsida.

Lärare 2022: Ditte Andersson, David Eriksson, Caroline Eriksson, Johan Lång, Torbjörn Näsbom, Esbjörn Hogmark "instrumentdoktor" och Eva Tjörnebo, vissång.

Kursen startades 1976 av Eric Sahlström och Gösta Sandström. Under fem intensiva dagar och nätter fylls 1600-talsslottet Ekebyholm och dess slottspark med spelmän från hela världen och i alla åldrar. Undervisningen sker på alla nivåer – det är allt från rena nybörjare till riksspelmän! De flesta spelar nyckeharpa, men även fiolspelare kommer till kursen. Undervisning sker dels i form av individuella lektioner, en halvtimme per dag med samma lärare (måndag–torsdag), dels i små grupper med olika lärare. Lektionerna sker på gehör. Alla deltagare sjunger också visor med Eva Tjörnebo. På kvällarna ges program med inbjudna gästspelmän, vissång och stora möjligheter att spela och dansa tillsammans. Kursen avslutas med konsert i Rimbo kyrka.