Johan Smedin

Johan Smedin är 16 år och kommer från Strängnäs. Redan som femåring började han spela fiol och sedan tre år tillbaka spelar han också nyckelharpa. Nu har han flyttat till Rättvik och gå på gymnasiet där - RäFV - Sveriges enda Folk & Världsutbildning på gymnasial nivå. Varför Johan började spela nyckelharpa är en fråga som han har stött på många gånger.

"Nyckelharpan är ett fantastiskt instrument. Den har lockat mig i många år på festivaler och stämmor och jag har tyckte att det var ett riktigt häftigt instrument som gubbarna spelade på. Men det var inte förrän sommaren 2007 som jag åkte ut till nyckelharpsbyggaren Jan Eriksson i Fogdö, för att ta mig en närmare titt. Jag testade att spela på instrumentet och jag tyckte att det var svårt men väldigt kul."

2009 belönades Johan med Gösta Possnerts Stipendium, Ung Spelman Stipendium på Korröfestivalen i Småland och han valdes ut till att vara en av fyra svenska ungdomar att representera Sverige i "Nordic Contemporary Folk Orchestra" i Oslo. Nu ser han fram emot att delta i sommarens Ekebyholmskurs.

"Att träffa 90 andra kursdeltagare i olika åldrar med erfarna och rutinerade musikpedagoger är en otrolig förmån!"  

Denna text skrevs och publicerades i samband med att Johan mottog Eric Sahlström-stipendiet 2010.

Tillbaka