Utställningen om Eric Sahlström på Upplandsmuseet

EN UPPLÄNDSK STORSPELMAN Eric Sahlström 100 år – visades under perioden 25 augusti 2012 – 21 april 2013


Eric Sahlström, en akvarell av Margareta Nordqvist, 1986
Den uppländske riksspelmannen, kompositören, instrumentbyggaren och världsartisten Eric Sahlström skulle ha fyllt 100 år den 24 augusti 2012. I samband med det stora jubileumsfirandet 2012 producerade Upplandsmuseet en utställning om hans liv i samarbete Eric Sahlströms minnesfond och med familjen Sahlström. Utställningen visades 25 augusti - 21 april 2013. Teman i utställningen var bl a musiken, kompositionerna, nyckelharpstillverkningen, turnéerna men också livet med Anna och barnen i hemmet i Göksby. Hela 32 167 besökare lockades till utställningen under jubileumsåret.

Genom utställningens faluröda entré välkomnades besökaren in i köket hemma i Göksby. Ett inbjudande bord med kaffe och bullar stod uppdukat och här kunde man ta del av teman som "Spelmansfamiljen Sahlström" och "Familjen och människan". På vägen in till verkstaden som beskrev "Instrumentbyggaren" kunde man både läsa om och lyssna på "Spelmannen" och "Kompositören" Eric Sahlström. Klingande musik – av Eric Sahlström förstås – gav stämning och bakgrundsmusik till utställningsrummet. Riktigt intressant var det också att gå vidare till den delen av utställningen som beskrev hans många turnéer och resor. Här fanns bl a foton, affischer och souvenirer från turnéerna i Ryssland och Japan.

På en särskild bildskärm skickade nyckelharpsspelare från jordens alla hörn hälsningar till utställningens och jubileets besökare där de beskriver hur de har inspirerats av Eric Sahlström. Se en kort version av videohälsningarna. De visades också vid jubileumsgalan på Uppsala Konsert & Kongress den 25 augusti 2012.

En annan del av utställningen visade de många utmärkelser som tilldelats Eric Sahlström, bl a Zornmärket i guld och Kungliga Musikaliska Akademiens medalj "För Tonkonstens Främjande". Utställningen visade också Ingvar Jörpelands staty av Eric Sahlström tillsammans med flera konstverk där Eric avbildats. En del av utställningen utformades som en biosalong där besökarna kunde sitta ner och lyssna på Eric Sahlström. Där visades filmen "Spelmansglädje", ett mycket fint porträtt som producerats av Mona Sjöström och som sändes på Sveriges Television 1976. I filmen guidar Eric själv och vi får bl a följa med till Masbo där Eric Sahlström föddes, till Trollrike dit familjen flyttade när Eric var i tonåren och till Göksby, dit Eric flyttade efter att han gift sig med Anna. I denna fina dokumentär bjuder Eric på nyckelharpsspel och berättar om sin uppväxt och sitt liv som spelman.

Program under våren 2013

I samband med utställningen presenterades ett program med bl a nyckelharpsverkstad där barn och vuxna kunde prova att spela nyckelharpa, filmvisningar, visstuga, konserter och seminarier med anknytning till Eric Sahlström och nyckelharpsmusiken. Ladda hem programblad som pdf-fil.


Utställningen "EN UPPLÄNDSK STORSPELMAN" på Upplandsmuseet i centrala Uppsala visades under perioden 25 augusti 2012 - 21 april 2013. Foto: Lisbet Spörndly.