Eric Sahlström-stipendiet

Välkommen att söka Eric Sahlström-stipendiet 2024!
Stipendiet består av en eftertraktad plats på fiol- och nyckelharpskursen på Ekebyholms slott i Uppland. Kursen startades 1976 av Eric Sahlström och Gösta Sandström och ges veckan efter midsommar.

Eric Sahlströms Minnesfond har sedan 1990 delat ut 113 stipendier till unga spelmän. Förutom kursplatsen är det en stor ära att bli utsedd till "Sahlströmstipendiat".

Kursplatserna på Ekebyholm är mycket eftertraktade och spelmän i alla åldrar ser fram mot den inspirerande, lärorika och roliga veckan i juni som många återkommer till år efter år. Som deltagare får du undervisning både enskilt och i grupp av erkänt skickliga spelmän. Spelglädjen är hög och det hörs musik dygnet runt i slottets alla vrår! Spelkursen på Ekebyholms slott arrangeras av Studieförbundet Bilda. Du kan läsa mer om kursen på deras webbsida.


Stipendiater 2022. Fr v: Gustav Stavbom, Rasmus Hemström och Kerttu Luotamo. Foto: Ida Larsson

Låtkursen på Ekebyholms slott ges i år, 2024, den 23 juni–27 juni. För att söka stipendiet ska du vara mellan 13–20 år och spela nyckelharpa eller fiol. Ansök genom att spela in två valfria låtar (solo) och skicka in ljudfiler (mp3- eller mp4), och ge en kort beskrivning av dig själv. Ange namn, ålder, adress, telefonnummer och e-postadress och sänd in din ansökan senast 30 april till:

Eric Sahlströms Minnesfond
att. Åsa Hogmark
Gyllby 206
748 94  ÖRBYHUS

Du kan också maila din ansökan till: asa@hogmark.com
För mer information, kontakta Åsa Hogmark, 070-519 58 36 eller Sonia Sahlström, 070-266 86 44.

Om Ekebyholmskursen

Ekebyholmskursen är en etablerad och mycket uppskattad spelkurs i Uppland som 2024 ges för 48:e året i rad! Datum: 23 juni–27 juni. Läs mer om kursen på Bildas webbsida.

Lärare 2024: Caroline Eriksson, David Hedman, Olov Johansson, Johan Lång och Torbjörn Näsbom, Esbjörn Hogmark "instrumentdoktor" och Eva Tjörnebo, vissång.

Kursen startades 1976 av Eric Sahlström och Gösta Sandström. Under fem intensiva dagar och nätter fylls 1600-talsslottet Ekebyholm och dess slottspark med spelmän från hela världen och i alla åldrar. Undervisningen sker på alla nivåer – det är allt från rena nybörjare till riksspelmän! De flesta spelar nyckelharpa, men även fiolspelare kommer till kursen. Undervisning sker både i form av individuella lektioner och i grupper med olika lärare. Lektionerna sker på gehör. Alla deltagare sjunger också visor med Eva Tjörnebo. På kvällarna ges program med inbjudna gästspelmän, vissång och stora möjligheter att spela och dansa tillsammans. Kursen avslutas med konsert i Rimbo kyrka.