Festkväll på Eric Sahlström Institutet – den 24 augusti 2012!

På Eric Sahlströms 100-årsdag, den 24 augusti, är du varmt välkommen till Eric Sahlström Institutet i Tobo!

Från klockan 19.00 fylls det gula jaktslottet med konsert, spelstuga, spel-till-dans, visning av den historiska nyckelharpsbyggarverkstaden och givetvis bjuds det på tårta.

19.00 Konsert med Eva Tjörnebo & Viskompaniet

Kaffe och tårta!

Därefter dans till
Trollrike Spelmän och
Söderfors Brukskapell


Spel till dans och buskspel i hela huset. Ta med dig instrument och dansskor, det blir en lång och trevlig kväll. Fri entré.

Eric Sahlström Institutet ligger i Tobo, ca 5 mil norr om Uppsala. Upptåget stannar på station Tobo.

Arrangör: Eric Sahlström Institutet

Eva Tjörnebo & Viskompaniet


Foto: Per Rönmark
Eva Tjörnebo är en av landet främsta vissångerskor. Hon har besökt många av våra fina traditionsbärare och samlat på sig en enorm skatt av visor – vackra, roliga & berättande. Med sitt fantastiska sväng trollbinder hon sin publik och berättar också gärna om visans ursprung. Eva gjorde många besök hemma hos Eric Sahlström och har många fina minnen att dela med sig av. Under konserten på Eric Sahlström-institutet framträder hon tillsammans med sitt Viskompani, en grupp som har spelat sig rakt in i många människors hjärtan! Missa inte denna konsert!

Start kl. 19.00. Fri entré.

Trollrike Spelmän


Foto: Staffan Claesson
Trollrike Spelmän
är ett gäng välrenommerade uppländska spelmän som spelar låtar efter familjen Sahlström. Utmärkande för Trollrike spelmän är ett dansant och självklart sväng! De spänner sina stråkar på Eric Sahlström Instiutet under festkvällen den 24 augusti. Ta med dig dansskorna och kom!

Trollrike Spelmän bildades i Vendel 1976 med Sture Sahlström i spetsen. Han förde generöst vidare sin nära 200-åriga sahlströmska låttradition med bland annat bondpolskor och springvalser som är så typiska för den taktfasta uppländska spelmansmusiken. Sture Sahlström, yngre bror till Eric Sahlström, spelade nyckelharpa och bodde på gården Trollrike fram till sin död 2009. Låtar ur Sahlströmsläktens musikaliska skattkista har hela tiden stått i centrum för gruppens repertoar. Det är en musikalisk tradition från Vendeltrakten i norra Uppland som gått i arv från Stures farfar Lars, pappa Anders och bröderna Eric och Kalle.

Dagens Trollrike Spelmän består av Annika Ekstav, nyckelharpa, Cajsa Ekstav, nyckelharpa och fiol, Gunnel Haulin, bas, Håkan Larsson, nyckelharpa, fiol och munspel, Erika Lindgren-Liljenstolpe, fiol, Marit Lundkvist-Reyes, fiol, Sonia Sahlström-Larsson, nyckelharpa och fiol, Olle Sahlström, nyckelharpa, Kristin Sahlström, nyckelharpa och fiol, Thomas Wallby, gitarr och Håkan Wallin, nyckelharpa.

Trollrike Spelmän spelar upp till dans efter konserten med Eva Tjörnebo och Viskompaniet!

Söderfors Brukskapell


Söderfors Brukskapell under ledning av Christer Sundbom.
Söderfors Brukskapell kommer att spela till dansen på Eric Sahlström Institutet! Ta en svängom till tonerna av detta uppskattade & spelglada kapell! Här blandas polskor & gammeldans i ett svängigt gung! De spelar låtar från hela landet och även en del låtar från våra grannar i öst och väst.

Söderfors Brukskapell bildades 1983 och de nio medlemmarna är: Christer Sundbom, Per-Ola Lööf , Karl-Oskar Elmkvist, Hans Johansson och Gösta Ringström på nyckelharpa, Monica Boström och Lars Forslund på fiol, Jerry Boström ståbas och Lars Lindström gitarr.

Kapellet spelar till dans efter konserten med Eva Tjörnebo och Viskompaniet!

Eric Sahlström Institutet är ett nationellt centrum för folkmusik och dans. När de inte ställer till med kalas har de utbildningar och kurser av högsta kvalitet. ESI arbetar även för att främja folkmusik- och dansgenren, att levandegöra och utveckla den, att sprida och synliggöra den. ESI verkar regionalt, nationellt och internationellt. De har ett särskilt uppdrag att värna om nyckelharpan.