Spelmanståg genom Uppsala – 25 augusti!

Den 25 augusti kl 12.00 hyllas Eric Sahlström med ett stort spelmanståg i centrala Uppsala!

Alla spelmän är välkomna att delta, oavsett intrument. Mer information nedan.


Spelmanståg på Nyckelharpsstämman i Österbybruk, den 18 juni 1978. Hasse Gille leder spelet och tv om honom går Sture Sahlström. Rad två fr v: Sven-Olof Sundell, Eric Sahlström och Kurt Södergren. Foto: Gunnar Lindkvist
Med reservation för eventuella ändringar.
OBS! Om det regnar ställs tåget in.

Information till medverkande spelmän

I dagsläget ser planeringen ut som följer;

Tider
Alla som vill gå med i spelmanståget samlas utanför Upplandsmuseet senast kl 11.45.
Ingen förhandsanmälan krävs. Vi avtågar från Upplandsmuseet kl 12.00.
Om du vill få hjälp att forsla ditt instrumentfodral till Centralstationen (där spelmanståget avslutas) bör du vara på plats ännu tidigare.

Här går vi
I en första etapp kommer vi att gå fram till Stora torget där vi stannar upp och spelar ett par allspelslåtar. Vi går via St Eriks Gränd, över Dombron, följer St Persgatan fram till Svartbäcksgatan som vi tar fram till Stora Torget. Andra etappen går längs Kungsängsgatan söderut. Vi svänger vänster vid Vretgränd som vi tar ända fram till Centralstationen. Där samlar vi ihop oss till ett avslutande allspel. Från Centralstationen får var och en sedan ta sig till UKK.

Hur går vi?

Vi hoppas på stor uppslutning av spelmän med alla slags instrument! Av erfarenhet vet vi att man inte kan vara fler än ca 30-40 spelmän i varje grupp i ett spelmanståg. Är man fler kan inte all se och höra spelledaren. Därför kommer vi att dela in oss i grupper. Grupperna tågar med ett mellanrum på ca 50-75 m så att vi inte stör varandra. Varje grupp kommer att ledas av en spelledare som går längst fram och markerar takten med t ex en stråke.

Låtarna
De låtar som kommer att spelas under spelmanståget avgörs i samråd med varje spelledare, men Äppelbo Gånglåt och Mungalåten är två heta kandidater. Dagsaktuella förslag på allspelslåtar är Tobogubben, Styvbergs Schottis, Vendelpolskan och Kärleksvalsen.

Vi planerar för att alla i spelmanståget skall hinna till Uppsala Konsert & Kogress i god tid före 13.00.

Gratis transport av instrumentväskor och lådor från Uplandsmuseet till Centralstationen kommer att erbjudas.

Vid regnväder ställs spelmanståget in.

Mer information
Kontaktperson och "spelmanstågs-general" är Sture Hogmark, tel 070 655 41 43, e-post: sture@hogmark.se

Karta