Gustav Widell – 2019 års Eric Sahlström-stipendiat!

Vi gratulerar Gustav Widell, 2019 års mottagare av Eric Sahlström-stipendiet!
Stipendiet består av en eftertraktad plats på fiol- och nyckelharpskursen på Ekebyholms slott i Uppland den 22–27 juni 2019.

Foto: Svenning Widell
Gustav Widell
är 14 år och bor utanför Borås. Han har spelat nyckelharpa sedan han var sju år. I familjen finns ett stort folkmusikintresse, pappa Svenning spelar fiol, farmor Anita spelar nyckelharpa och faster Anna-Kristina är riksspelman på nyckelharpa. Gustav började tidigt att spela fiol i Kulturskolan och där är det mest klassisk musik han spelar. När han var sex år träffade han Bengt Andersson, en spelman och nyckelharpsbyggare från Småland. – Jag började spela nyckelharpa efter att Bengt hörde mig spela fiol. Han tyckte det var roligt att jag spelade och tyckte att jag också borde ha en nyckelharpa. Så han byggde en liten nyckelharpa till mig och sedan dess spelar jag. Numera spelar Gustav på en s k ¾-harpa, och han gillar att spela låtar från olika delar av Sverige.

Gustav har lärt sig att spela nyckelharpa på egen hand, även om hans faster Anna-Kristina har visat honom en del. Men hon bor i Hälsingland och det är inte så ofta de träffas och kan spela. – Det finns inte några nyckelharpslärare här där jag bor, så jag lär mig mest själv och lyssnar på olika inspelningar. Gustav tycker att nyckelharpan är ett roligt instrument att spela och han gillar särskilt den speciella klangen. Nu ser han fram emot en sommar med många spelmansstämmor där Bingsjöstämman i Dalarna är en favorit. Han ser mycket fram emot kursen på Ekebyholms slott där han har hört att det finns många som spelar nyckelharpa och att det är bra lärare. Han hoppas på att få lära sig nya låtar och förbättra sin teknik. – Det roligaste med folkmusiken är att det finns så många bra låtar, det finns alltid nytt att lära och det är roligt att spela tillsammans!