Stipendiater 2012

Vi gratulerar 2012 års Eric Sahlström-stipendiater!

Christian Andersson, Herräng
Henning André, Nyköping
Pontus Eriksson, Grillby
Tove Landström, Mora

Henning André är 14 år och kommer från Nyköping. När han var på ett folkmusikläger och spelade fiol 2009 träffade han Johan Smedin (Eric Sahlström-stipendiat 2010) och blev insprierarad att börja spela nyckelharpa. – Det var också under det lägret som jag började spela folkmusik. Det hade jag inte gjort så mycket innan dess, berättar Henning.

Hösten 2009 började han sedan ta nyckelharpslektioner för Ida Blomkvist, riksspelman som just flyttat till Nyköpingstrakten. – Det var en otrolig tur! Jag tror inte jag skulle ha fortsatt spela så mycket om jag inte hade haft Ida som lärare. 

Henning gillar stämningen på spelmansstämmor och på alla folkmusikkurser. – Alla är trevliga, jag har i varje fall inte träffat på en otrevlig folkmusiker! Och man kan lätt börja spela med andra. En sak till som jag tycker är väldigt kul är att man faktiskt kan träffa sina förebilder inom folkmusiken. Det kanske inte är något man tänker på, men något som jag inte tror är vanligt inom andra musikstilar. 

Henning ser fram emot sommarkursen på Ekebyholm. – Det ska bli galet kul! Jag vill utveckla mitt spelande, lära känna nya personer och spela med många duktiga spelmän och spelkvinnor!

2012 års Eric Sahlström-stipendium har också tilldelats Christian Billström (f d Andersson), Herräng. Christian har spelat nyckelharpa i ungefär tio år. – När jag skulle välja instrument i musikskolan var det enda tänkbara saxofon eller trumpet och ingenting annat! Men ödet ville annorlunda. Christian hamnade på en folkmusikkonsert med ”Tenstatjejerna” och Häverö spelmän och blev då ögonblickligen kär i instrumentet nyckelharpa. Som tur var gick det att ändra valet till musikskolan och från och med nu var det nyckelharpa som gällde.

Sedan 2010 har Christian spelat i ULV (Upplands låtverkstad). Han är också medlem i Österby spelmän och Häverö spelmän. – Efter åtta år i följd på ungdomskursen i Tobo har jag nu blivit ”för gammal”. Så nu ser jag verkligen fram emot Låtkursen på Ekebyholm!

Pontus Eriksson är 15 år och bor i Grillby utanför Enköping. Han går i musikklass i Enköping och spelar både kromatisk nyckelharpa, silverbasharpa, elgitarr, akustisk gitarr och piano. På skolloven är han ofta på familjens lantställe i norduppland och där spelas det mycket folkmusik! Varje midsommar lyssnade Pontus på spelmännen som tågade framför midsommarstången. Alltid lika fascinerad över instrumentet med så många strängar! – Jag har alltid velat spela nyckelharpa, berättar Pontus.

För två år sedan hittade Pontus en kromatisk nyckelharpa på blocket. Den köpte han och sedan har han lärt sig på egen hand. Nu äger Pontus även två silverbasharpor och han har lärt sig en hel del av spelmännen Willy Juhlin och Daniel Hedman i Silverbasorkestern. Pontus har också hunnit med två sommarkurser på Eric Sahlström-institutet och är nu också med i Upplands Låtverkstad. Pontus ser fram emot kursen på Ekebyholms slott. – Jag tycker det ska bli kul med mix av både unga och vuxna deltagare. Och så vill jag få mer teknik i mitt spel av duktiga lärare och att få möjlighet att spela med andra killar och tjejer med samma intresse.

Tove Landström kommer från Mora och har just avslutat den ettåriga spelkursen på Eric Sahlström Institutet i Tobo. Hon tycker att det har varit det roligaste året någonsin! Tove har precis fyllt 20 år och hunnit spela nyckleharpa i elva år. Ibland har hon tagit en paus i sitt nyckelharpsspel, men nu är hon full av inspiration. – Det känns som att jag har hittat mig själv i spelet och jag hoppas att jag i framtiden kommer att hålla kvar allt jag har lärt mig och kunna blanda det med nya erfarenheter. Det är första gången Tove deltar i Ekebyholmskursen och hon ser nu fram emot att träffa nya spelmän förkovra sig ytterligare.