Stipendiater 2013

Vi gratulerar 2013 års Eric Sahlström-stipendiater!

Clara Arvidsson, Huddinge
Julia Frölich, Skene
Albin Karlsson, Gimo
Wilhelm Thunberg, Kil

Clara Arvidsson är 16 år och bor i Huddinge utanför Stockholm. Hon började spela fiol när hon var 8 år och kom i kontakt med folkmusik via ett låtspelsläger i Hjortsberga i Småland när hon var 11 år. Sedan dess har hon varit på åtskilliga spelmansstämmor och folkmusikfestivaler runt om i Sverige och folkmusik är verkligen något hon brinner för! Clara har en särskild förkärlek för småländska låtar eftersom hennes pappa kommer därifrån.

Clara går första året på Lilla Akademiens musikgymnasium med spetsutbildning i klassisk fiol. Nu ser Clara fram emot en sommar fylld med folkmusik och hennes förväntningar på Ekebyholmskursen är stora! "Jag ser fram emot att få lära känna nya personer och komma in i nya kretsar. Och så vill jag lära mig nya låtar, så klart!"

Julia Frölich är 13 år och kommer från Skene utanför Göteborg. Hon har spelat fiol sedan 5-årsåldern och har just fiolen som sitt huvudinstrument.  Julia är trots sina unga år en riktig "allätare" både när det gäller musikstilar och musikinstrument. Hon blandar friskt mellan svensk folkmusik, irländsk musik, balkan, pop, thai musik, gladjazz, evergreens och klassisk musik. Förutom fiol och nyckelharpa berättar Julia att hon spelar gitarr, piano, elmandolin, klarinett, kornett, trombon, tin whistle och lergök. Julia har även andra intressen som målning och teckning. I januari 2013 hade hon en egen konstutställning på Marks kommuns museum i Rydal och sålde slut på nästan alla sina tavlor. Ta en titt på Julias målningar här!

Julia har tidigare varit på flera olika veckokurser i folkmusik, bl a Folk Summer School i Hälsingland, Hjortsbergalägret i Småland och Sjövikskursen utanför Alingsås. Nu ser hon fram emot en spelvecka i Uppland: "Jag tycker att det här känns speciellt och lite annorlunda än de andra kurserna jag har varit på och jag tror att det kommer att bli jättekul! Jag ser fram emot att både få lära mig mer teknik men också att få nya låtar."


Albin med sin silverbasharpa.
Albin Karlsson
är 14 år och kommer från Gimo i norra Uppland. Han har spelat nyckelharpa i fyra år och spelar också silverbasharpa, saxofon, trumpet, kyrkorgel och lite fiol. Albin minns att det var på Kulturskolans julkonsert i Gimo han första gången hörde en nyckelharpa. "Jag spelade själv mest trumpet då, men när jag fick höra nyckelharpan så tyckte jag att det var hur häftigt som helst!" Albin tar nu regelbundet lektioner för Jeanette Evansson och har genom henne lärt sig många fina låtar från Gästrikland. Jernbergslåtar är nu hans stora passion tillsammans med den uppländska folkmusiken. 2012 tilldelades Albin Jernbergsstipendiet för sitt spel av just Jernberglåtar. Han är med i Upplands låtverkstad (ULV) och har varit på ungdomskurser på Eric Sahlström Institutet i Tobo flera gånger.

Albin spelar också  i en brasskvintett och i flera andra orkestrar. Han hinner också med att ta lektioner i spel på kyrkorgel av Ligita Sneibe. Han berättar att han spelar både treradig kromatisk nyckelharpa och en äldre typ av nyckelharpsmodell, silverbasharpa. "Jag spelar nog mest kromatisk på vintern och silverbas på sommaren. Det är roligt att ta med sig silverbasharpan ut på sommaren stämmor och träffa andra som kan spela silverbaslåtar." Albin ser fram emot kursen på Ekebyholm; "Det ska bli kul att träffa så många kända och duktiga spelmän. Att lära sig mycket, det är bra, och så ser jag fram emot att jamma med andra!"

Wilhelm Thunberg är 15 år och bor i nedre Fryksdalen, drygt 2 mil väster om Karlstad. Han började spela fiol när han var sju år på musikskolan i Kil. Låtspelet tog fart när han fick riksspelman Alf Olsson som fiollärare. "Det var egentligen då jag började spela på riktigt. Då kände jag plötsligt vilken glädje det finns i musiken och att det blev friare att spela fiol. Efter det har mitt intresse bara ökat." Nu tar Wilhelm privatlektioner för en annan värmländsk riksspelman, Simon Börjars och lär sig även låtar av honom. Han är med i Värmlands spelmansförbund och har varit med på deras sommarkurser de senaste tre åren. Wilhelm är också intresserad av klassisk musik och tar privatlektioner för Anne Hegna Grumer, en norsk violinist som spelar på Värmlandsoperan. Han har själv spelat i en ensemblegrupp på musikskolan i Kil under ledning av Liv Tove Bryne. Wilhelm har framträtt i olika sammanhang, bl a med musikskolan med artister som Triple and Touch, Nils Landgren och Janne Schaffer.

Förutom fiol spelar Wilhelm även elgitarr och han har också tagit lektioner i rytmik och trummor. "Musiken innebär så mycket, frihet och en stor möjlighet att uttrycka känslor. Det gäller både i glädje och vid tillfällen då det blåser motvind." Wilhelm ser fram emot Ekebyholmskursen och hoppas träffa många nya personer att spela med. "Här hemma finns inte så många som spelar folkmusik i min ålder – eller fiol över huvud taget." Wilhelm har också andra intressen som t ex tennis och karate där han har svart bälte.