Stipendiater 2017

Vi gratulerar 2017 års Eric Sahlström-stipendiater; Ambjörn Hogmark och Agnes Källström!
Stipendiet består av en eftertraktad plats på fiol- och nyckelharpskursen på Ekebyholms slott i Uppland den 25–29 juni.

Foto: Esbjörn Hogmark
Ambjörn Hogmark
är 13 år och kommer från Gyllby utanför Örbyhus. Han började spela nyckelharpa i sexårsåldern och inspirerades av sina föräldrar, som båda spelar nyckelharpa. –Jag började spela för att jag tyckte att det verkade roligt, och jag gillar både instrumentet och låtarna. Att få tag på en nyckelharpa var inte svårt eftersom hans pappa är en av landets främsta nyckelharpbyggare. Allra mest gillar Ambjörn att spela låtar av Eric Sahlström. –De låtarna tycker jag både är bra och tekniskt utmanande.

En gång i veckan spelar han med David Eriksson, som är lärare i nyckelharpa i Tierps kommun. Ambjörn berättar att han tar fram sin nyckelharpa varje dag och han tycker att det är viktigt att öva. Han drömmer om att fortsätta förkovra sig i sitt nyckelharpspel och ser fram emot sommarens spelkurs på Ekebyholms slott. –Det ska bli roligt att träffa fler personer, både i min egen ålder och äldre, och jag hoppas få lära mig många nya låtar.

Nu laddar Ambjörn för sommarens spelningar och stämmor. På midsommarafton brukar han hinna med två olika framträdanden, både på Örbyhus slott och vid Folkets hus i Tobo. 2016 mottog han Gillestipendiet med en motivering där det bl a stod att läsa: ”Årets Gillestipendium tilldelas en ytterst förtjänt spelman som vi önskar lycka till och hoppas få lyssna till många år framöver.”

Foto: Mårten Källström
Agnes Källström
är 15 år och kommer från Sala. Hon började spela fiol när hon var 8 år och hon spelar också nyckelharpa och gitarr. Hennes fiollärare på Sala kulturskola är Nia Kouppala och hos henne spelar Agnes både folkmusik, klassisk musik och pop. På kulturskolan spelar hon i folkmusikgruppen Viltstråk och hon hinner också med att spela i en klassisk orkester. Sedan 2013 är hon en av medlemmarna i ULV, ett 20-mannaband med ungdomar mellan 14 –19 år. –ULV är jätteroligt och det ska jag fortsätta med så länge jag kan och får. Agnes tycker om att sjunga och är med i två olika körer på Fryxellska skolans musikklasser i Västerås.   

När Agnes gick i lågstadiet kom Nia Kuoppala på besök i klassen och hon hade med sig många olika instrument, bl a en lila fiol. –Jag tänkte, wow, vilken cool fiol, den vill jag testa! Agnes blev förtjust och sedan den dagen är fiolen hennes trogna följeslagare. Hennes pappas farfars bror byggde tidigare nyckelharpor och efter lite efterforskning lyckades hon få tag på ett av hans instrument. Den nyckelharpan spelar hon nu på hemma och hon tycker att det har gått ganska lätt att lära sig spela på den. –Det vore roligt att ta med sig den till kursen på Ekebyholm där det finns så många nyckelharpsspelare. 

Agnes ser nu fram emot kursen på Ekebyholms slott. –Det ska bli så roligt att bara vara där i fem dagar och träffa nya människor som har samma intresse som jag, och att få spela med alla!