Stipendiater 2018

Vi gratulerar 2018 års Eric Sahlström-stipendiater, Olof Bergström och Albin Myrin!
Stipendiet består av en eftertraktad plats på fiol- och nyckelharpskursen på Ekebyholms slott i Uppland den 24–28 juni.

Foto: Daniel Johansson
Olof Bergström
är 17 år och bor i Mölnlycke. Han har nu avslutat det andra året på Hvitfeldska gymnasiets spetsutbildning i musik i Göteborg. Det är en utbildning för de elever som redan har som mål att fortsätta studera musik efter gymnasiet och vill ha musiken som yrke i framtiden. Olof var nio år när han började spela fiol på Kulturskolan. Musik finns i familjen och hans morbror spelar fiol. –Min pappa håller på mycket med musik, han spelar både gitarr och flöjt. Det var nog han som fick mig intresserad av folkmusik. Och folkmusik passar ju bra eftersom jag gillar att spela på gehör!

Olof har fiolen som sitt huvudinstrument, men han spelar också gitarr och bas. I skolan spelar han pop och rock i olika ensembler. Flera somrar har Olof deltagit i den s k Sjövikskursen, en veckokurs i folkmusik för ungdomar utanför Alingsås. Där han lärt sig en hel del låtar från Västergötland, Halland och Bohuslän. –Jag har en ganska stor repertoar från den delen av Sverige, men jag tycker också mycket om låtar från Hälsingland och Dalarna. Och nu ser jag fram emot att lära mig nya låtar från Uppland på kursen på Ekebyholms slott.

Olof är en av medlemmarna i Västra Låtverkstan, en grupp ungdomar mellan 14–20 år från Västra Götalandsregionen som spelar tillsammans under ledning av Jenny Gustafsson och Anders Ådin. –Varje sommar gör vi ett framträdande på Ornungastämman. Det roligaste jag vet är att få spela med andra!

Foto: Axel Busch
Albin Myrin
är 18 år och kommer från Karlstad. Han har spelat nyckelharpa i tre år och har just tagit studenten på Sundstagymnasiets estetiska linje. Albin har spelat klarinett sedan 8-årsåldern och det räknar han som sitt huvudinstrument. Det blir folkmusik om jag själv får välja. På klarinett spelar jag mest låtar från Västergötland och från Lom i Norge, men även en del värmländskt.

Hur kom det sig då att Albin började spela nyckelharpa? Jo, han har lyssnat mycket på den uppländska trion Väsen och blev nyfiken. –På Ransäterstämman för fyra år sedan fick jag prova en nyckelharpa och jag kände direkt att det här passar mig, det här vill jag lära mig! Sedan dess har han skaffat en nyckelharpa, tagit några privatlektioner, varit med på två tidigare kurser på Ekebyholm och övat mycket hemma. –Nu ska det bli roligt att åka till Ekebyholm igen! Jag ser fram emot att utvecklas och göra framsteg tekniskt, och att spela med andra. Det ska också bli roligt att spela med Olof Bergström, vi har träffats många gånger på Sjövikskursen.

För Albins del väntar nu en sommar med både kurser och spelmansstämmor. Det blir också en tur till medeltidsveckan i Visby där han framträder med sin skalmeja i gruppen Bagad Wisby. Till hösten ska han gå den ettåriga utbildningen på Eric Sahlström Institutet i Tobo. –Då blir det nyckelharpa för hela slanten, men jag tar nog också med mig fiolen. Jag har bara spelat fiol i ett år. Mest för att det är kul!