Arvid Furmark – 2020 års Eric Sahlström-stipendiat!

Vi gratulerar Arvid Furmark, mottagare av Eric Sahlström-stipendiet 2020!
Stipendiet består av en eftertraktad plats på fiol- och nyckelharpskursen på Ekebyholms slott i Uppland nästa sommar den 27 juni–1 juli 2021.

Foto: Stellan Backman
Arvid Furmark
är 19 år och bor i Luleå. Han började spela nyckelharpa som 17-åring tack vare sin farfar, som har sitt ursprung i norduppland, och som under ett besök lärde honom några första låtar. I och med den spelstunden väcktes ett starkt intresse för folkmusik och Arvid har sedan lärt sig grunderna i nyckelharpspel på egen hand. –Min farfar bor nere i Skinnskatteberg och det är ju en bit upp till Luleå, så jag har till en början fått lära mig spela själv med hjälp av videos och inspelningar som jag har hittat på internet.

Arvid avslutade det naturvetenskapliga programmet i Luleå förra sommaren och har under det senaste året tagit några privatlektioner av Torbjörn Näsbom i Umeå och deltagit i distanskursen på Eric Sahlström Institutet i Tobo. –Det har utvecklat mitt spel och Torbjörn Näsbom, Sonia Sahlström och Ditte Andersson har inspirerat mig mycket. Jag tycker framförallt att de har gett mig en bra känsla för musiken och stilen; att spela med och lyssna på duktiga musiker gör att man plockar upp mycket undermedvetet.

Arvid spelar gärna låtar från Norrbotten, men hans favoritmusik på nyckelharpa är Eric Sahlströms kompositioner. Förra sommaren deltog han i spelkursen på Ekebyholms slott och trivdes otroligt bra.
–Det roligaste var att träffa andra ungdomar som spelade folkmusik, vilket det tyvärr är mycket dåligt med häruppe. Det var en så fin gemenskap och jag tycker att det handlar lika mycket om möten mellan människor som om musiken. Som årets Eric Sahlström-stipendiat ser han nu fram emot nästa sommarkurs på Ekebyholms slott. På grund av den pågående corona-pandemin har kursen flyttats fram till sommaren 2021. Arvid har beställt en ny nyckelharpa, och om några veckor är den klar att hämta hos Enar Magnusson i Umeå. –Nu har jag i alla fall gott om tid att spela in den nya harpan till kursen nästa sommar.