Agnes Lax – 2014 års Eric Sahlström-stipendiat!

Årets stipendiat heter Agnes Lax och är 15 år gammal. Hon spelar fiol och bor i Gällared som ligger i Falkenbergs kommun i Halland. Eric Sahlström-stipendiet består av en kursplats på den populära sommarkursen på Ekebyholms slott i Uppland, 22–26 juni 2014.

Agnes började spela fiol när hon var 8 år och två år senare kom hon i kontakt med folkmusik via en kurs som leddes av riksspelmännen Greger Siljebo, Hans Kennemark och Anette Wallin. Hon har varit på många folkmusikläger de senaste åren och nämner särskilt ett i Hälsingland som leddes av Norrbo spelmanslag och ytterligare ett folkmusikläger i Åsa i Halland. - Lägret i Åsa är något som jag ser fram emot hela året och som är jätteroligt eftersom man får träffa många spelkompisar som har samma intresse!

Agnes är sedan några år tillbaka med i spelmanslaget Hallingastråk. Det är ett 20-tal spelmän från mellersta Halland som träffas varannan vecka och spelar tillsammans. Hon gillar att det är så blandade åldrar i gruppen. Förutom fiol spelar Agnes också lite gitarr. På somrarna brukar hon åka på en hel del spelmansstämmor runt om i Sverige, och en av favoritstämmorna är Delsbostämman i Hälsingland. Agnes går på kulturskolan i Falkenberg där hon tar lektioner varje vecka. Då spelar hon även en del klasisk musik och hon är också med i en stråkorkester.

Nu ser Agnes fram emot att komma till Uppland och till Ekebyholmskursen. - Det är jätteroligt att ha utsetts till Eric Sahlström-stipendiat och jag ser fram emot att utveckla mitt spelande inom folkmusiken och samtidigt få chans att träffa många nya spelkompisar.

Under Ekebyholmskursens avslutande konsert i Rimbo kyrka den 26 juni 2014 kl. 19, kommer Agnes att framträda tillsammans med övriga kursdeltagare.