Stipendiater 2015

Vi gratulerar 2015 års Eric Sahlström-stipendiater!

Adam Bülow, Katrineholm
Veera Kuisma, Halikko, Finland
Eva Michold, Indal
Lottie Svensson, Vamlingbo, Gotland
Tim Wennerbrandt, Stockholm
Tua Wennerbrandt, Stockholm


Foto: Julia Fries
Adam Bülow
är 18 år och bor utanför Katrineholm. Han har spelat fiol i snart 10 år på kulturskolan i Katrineholm. Adam spelar både klassiskt och folkmusik, men är nu allra mest intresserad av folkmusik.
–Jag deltog i en folkmusikkurs i Sörmland för 4-5 år sedan. Det var då jag blev riktigt biten och efter det har jag spelat mycket folkmusik. Adam har just fått besked om att han kommit in på Lunnevads folkhögskola utanför Linköping. Då blir det folkmusik för hela slanten. Han ser fram emot kursen på Ekebyholm. –Jag tycker att det är roligt att lära mig folklåtar och få spela med andra och lära mig nya saker.

Foto: Viola Uotila
Veera Kuisma
är 17 år och bor i Helikko i Finland. Hon har spelat fiol sedan hon var sex år och började då med klassisk musik. När Veera 2011 antogs till Sibelius-Akademiens ungdomsutbildning började hon också spela folkmusik. Fiolen var hennes huvudinstrument, men två år efter att hon började på folkmusikinstitutionen på Sibelius-Akademien blev hon sugen på att också börja spela nyckelharpa. Sagt och gjort, hon skaffade en nyckelharpa och idag har hon både fiol och nyckelharpa som sina två huvudinstrument. Veera spelar också piano sedan 13 år tillbaka samt tramporgel. Hon tycker om att delta i olika spelkurser och har varit på Kaustinen folk music festival flera gånger. –Jag har deltagit i många olika kurser, från Näppärit med Mauno Järvelä till Casey Driessen's bluegrass. Veera studerar också piano och violin på Turku Conservatory. Veera ser fram emot en rolig kursvecka på Ekebyholm. – During the course I would like to meet new people and learn new tunes and hear some great music. And just having a great time!

Foto: Joel Westman
Eva Michold
är 15 år och bor i den lilla byn Bottnarna, nära Indal i Medelpad. Evas två äldre systrar spelar fiol och tack vare det blev hon också inspirerad att börja spela. Eva tar fiollektioner en gång i veckan för Emma Ahlberg och spelar i två olika ensemblegrupper; en grupp spelar bluegrass och en spelar folkmusik. Eva brukar delta på olika folkmusikläger i Medelpad. –Gun-Britt Hermansson är en riktig folkmusikmamma häruppe. Hon ordnar med läger och låtverkstäder året runt. Eva ser fram emot kursen på Ekebyholm och hoppas få lära känna nya vänner och lära sig nya fina låtar. I början av juni ger sig Eva iväg till Tyskland för att dansa på folkdansfestival med Skönborgs Folkdanslag. Dans är också ett av hennes stora intressen.

Foto: Denise Muggeri Torpe
Lottie Svensson
är 20 år och började spela fiol för Håkan Renard i Visby när hon var sex år. Hon blev då direkt introducerad till folkmusiken. –När jag var 8 år så bjöd han med mig på ett två-dagars sommarläger där man lärde sig låtar på dagarna och dansade på kvällarna och där blev jag liksom trollbunden. När Lottie var 14 år blev blev hon inbjuden att vara med i Hurrbau, ett världsmusikstorband från Kulturskolan på Gotland. Det senaste året har hon studerat folkmusik i Hemse på Gotlands folkhögskola där hon har haft Marie Axelsson och Markus Svensson som fiollärare. Nu laddar hon för ytterligare ett år med folkmusik på Lunnevads folkhögskola. Efter kursen på Ekebyholm ser hon också fram emot att åka till spelmansstämmorna i Delsbo och Bingsjö för första gången.

Foto: Göran Wennerbrandt
Tim Wennerbrandt
från Stockholm är 13 år och har spelat nyckelharpa sedan tre år tillbaka. Han bestämde själv att han ville börja spela nyckelharpa efter att ha hört Johan Hedin spela. Då hyrde hans föräldrar en nyckelharpa och snart därefter började han ta lektioner. Tim har spelat i UFiS (Ung folkmusik i Stockholm) och spelar nu också i Uplands Låtverkstad. Sommaren 2014 fick Tim sin första egna nyckelharpa, noga utvald av honom själv och med hjälp av Johan Hedin och Josefina Paulsson. Nu efter att han har fått ett eget instrument har hans spelande tagit fart och han ser fram emot Ekebyholmskursen. –Det ska bli roligt att få undervisning både med en egen lärare och i grupp, och eftersom kursen är så lång så kommer jag nog att lära känna många nya vänner och lära sig massor med nya låtar!

Foto: Göran Wennerbrandt
Tua Wennerbrandt
är 15 år och bor i Stockholm. Hon har spelat fiol sedan hon var i sexårsåldern. Intresset väcktes när Tua såg och hörde någon spela fiol på TV. Eftersom det fanns fioler på skolan frågade hon sin lärare om hon fick låna en av dem. Det fick hon gärna! Den första fiolspelmannen Tua spelade med var Emma Reid, som också blev en förebild och god vän. Sedan dess har Tua fortsatt att spela i olika sammanhang. Hon har jammat mycket på spelmansstämmor och spelar också mycket med sin pappa Göran. Liksom sin lillebror Tim har hon spelat i UFiS och hon spelar också i ULV, Uplands Låtverkstad. Tua har också spelat mycket med Jonas Åkerlund som är en förebild och god vän. Hon ser fram emot kursen på Ekebyholms slott. –Det verkar vara en jättemysig kurs, en riktig drömkurs med spel i alla hörn av slottet!